Johan REINHOLD NORSTEDT

Johan REINHOLD NORSTEDT
Bildkonstnär, grafiker, född 1843 i Västra Vingåker, död 1911 i Stockholm. Han begav sig till Paris 1867 och hade för avsikt att utbilda sig till sångare. Återkommen till hemlandet slog han sig ner i Stockholm som sånglärare, gjorde 1875 ett nytt besök i Paris, men det var först tredje gången han kom till Paris 1878-1881, som han på allvar började studera målning. Han blev elev för den redan gamle mästaren Henri Joseph Harpignies och fick en säker grund för landskapsmålning, fast teckning och fasthet i formen, enkel komposition, säkerhet och rörlighet i linjerna. Han påverkades av Corot och Daubigny, men någon imitatör blev han inte.
En stilla, vemodig stämning utmärker ofta hans dukar. Hans etsade utmärkta blad, med säker teknik och poetisk uppfattning.
Representerad: Höstlandskap, Djurgården, motiv från Drottningholm, Landskap från Vingåker, Afton, alla i Nationalmuseum i Stockholm. Vinternatt, tre olika tavlor med detta namn i Göteborgs Konstmuseum. Juninatt, Konstakademien, Stockholm. Höststämning, på Waldemarsudde, samt Marsstämning i Malmö Museum.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »