OLLE Lars Olov Wilhelm ZETTERQUIST

OLLE Lars Olov Wilhelm ZETTERQUIST
Bildkonstnär, tecknare, grafiker. Född 1927 i Arvika. Han studerade vid Slöjdföreningens konstskola och liksom sin bror Jörgen Zetterquist på Valands konstskola för professor Endre Nemes. Bröderna har genom tiderna haft många gemensamma utställningar. De delar också sitt intresse till musiken. Olle spelar gärna fiol och intresserar sig även för fiolbygge. Han målar allt från ett abstrakt organiskt måleri till mera naturalistiska uttryck med säker blick för komposition och känslig uppfattning av valörer och färger i sina i naturmotiv, från Arvikatrakten. Hans maka är bildkonstnären Denice Zetterquist och dotter textilkonstnären Nina Zetterquist.
Separatutställningar: Konstnärshuset i Stockholm, Galleri 54 i Göteborg, Konsthallarna i Kristinehamn och Arvika och Göteborgs Konstförening. Festen på Rackstad Muséet.
Samlingsutställningar: 3 x Zetterquist, på Göteborgs Konsthall och Värmlands museum.
Offentlig utsmyckning: glasmålningar för Göteborgs bostadsbolag, takmålningar i TV-huset i Göteborg, väggmålningar på Lärarhögskolan i Mölndal, Centralsjukhuset i Karlstad och Mölndals kommunförvaltning och en målad ridå och väggfriser för Eriksbergs Förvaltnings AB i Göteborg.
Representerad: på Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Värmlands museum i Karlstad, Statens
Konstråd och i flera Landsting.
Stipendier: Värmlands Konstförenings resestipendium och Carina Ari-stipendiet. Arvika kommun har utsett honom och hans maka konstnärinnan Denice Zetterquist till 2006 års kulturpristagare.
Han har har varit verksam i Paris i olika omgångar.
Bild: Hermanö, litografi.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »