JERK Erik WERKMÄSTER

JERK Erik WERKMÄSTER
Bildkonstnär, grafiker, konsthantverkare, född 1896 i Rättvik, Dalarna, död 1978. Han studerade vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm och Konstakademien. Han arbetade med måleri, intarsia, ri­tade affischer och nobeldiplom, sam ritade lam­por åt Böhlmarks.
Offentlig utsmyckning: altartavlor i Väddö kyrka och Staffanskyrkan i Gävle, restaurerationsarbeten i Rättviks, Mora, Bjursås kyrkor, dekorerat Carlanderska sjukhemmet i Göteborg, samt Grand hotell i Falun, Norrtälje Rådhus och Rättviks turisthotel, deko­ra­tiva arbetet för Göteborgsutställningen 1923 intarsiaarbeten på m/s Kungsholm. Han var ansvarig för den svenska avdelningen på uställningen i Liège 1939, samt i Eltham Palace i London. Åren 1933-1938 var han konstnärlig ledare för Nittsjö keramikfabrik där arbetade han med lergods och chamotterat stengods inspirerad både av dalmåleriet och funktionalismen med rena former utan onö­di­ga dekorer och med glasyrer i klara färger.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Norrköpings museum och Rättvik kommun.e det deko­ra­tiva arbetet för Göteborgsutställningen 1923. lerkärls­fabrik i Rättvik. Han har även illust­re­rat Erik Axel Karlfeldts dikter.

Bild: Vas Nittsjö.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »