HENDRIK MUNNICHHOVEN

HENDRIK MUNNICHHOVEN
Nederländsk bildkonstnär. Född troligen i Utrecht, död i Stockholm 1664. Han anställdes 1650 av drottning Kristina och har målat några porträtt, J. Silfverstierna, men kopierade mest andras arbeten, särskilt av David Beck, dessutom mytologiska ämnen efter olika mästare. En kopia efter Beck, föreställande Magnus Gabriel de la Gardie, finnes på Svenska Statens porträttsamling på Gripsholms slott. Hendrick Munnichhoven (även Hendrik Münnichhoven, Munnekus, Munnikus och Monnickes), troligen född i Utrecht död i augusti 1664 i Stockholm, var en nederländsk målare. Han anställdes 1650 av Drottning Kristina och har på uppdrag målat flera porträtt bland annat av J. Silferstierna. Men han var huvudsakligen verksam som kopist av andra konstnärers verk, en av hans kopior av David Becks målning av Magnus Gabriel De la Gardie finns utställd på Gripsholms slott.
Under namnet Munnekus och andra kortformer av sitt namn är han känd genom handlingar i nederländska arkiv. Han blev mästare i Utrecht målaregille 1633 och dess dekan 1643. Samma år som han flyttade till Haag omnämns som hovmålare hos ståthållaren prins Fredrik Henrik 1643. Han lämnade Holland 1648 för en tjänst hos Magnus Gabriel De la Gardie i Prag, han kom att följa med De la Gardie till Leipzig, Riga och Stockholm under åren fram till 1650. Under dessa år utförde han ett flertal porträtt av De la Gardie och hans släktingar. Vid Drottning Kristinas abdikation 1654 övergick han i Karl X Gustavs tjänst och porträtterade under de följande åren kungen och drottning Hedvig Eleonora.
Han flyttade omkring 1660 till Riga men vistelsen där blev kortvarig och han återvände till Stockholm, när han avled 1664 övertog hans äldre syster Barbara Swever hans målarverkstad.
Bland hans kända målningar fanns en Venusbild som målades för prins Fredrik Henriks räkning samt en stor påbörjad gruppbild av Haags skyttegille som såldes på auktion 1648. Trots att hans holländska produktion till stor del är förlorad räknades han som en relativt framstående målare. Av hans svenska produktion utförde han bland annat tre större skilderier för De la Gardie, en målning av Herkules, Venus och Cupido, en med Venus i helfigur och en med Mars på en trumma. Även dessa verk har genom åren gått förlorade, men däremot finns det en rad bevarade porträtt av Munnichhoven egen hand samt kopior av andras verk. Bland hans egna verk räknas det stora dubbelporträttet av De la Gardie och Maria Eufrosyne av Pfalz-Zweibrücken till de främsta.
Bild: Magnus Gabriel De la Gardie med makan Maria Eufrosyne. Målning av Hendrick Munnichhoven från 1653.
uttydan:
Hunden;= trohet, bönskidan;/akvilejan; =gravid, en fot nedan;= lägre rang och åskmolnet,= MG de la Gardie var krigare.


Mer info om HENDRIK MUNNICHHOVEN»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2021. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »