KNUTTE WESTER

KNUTTE WESTER
Konstnär och filmare. Född 1977 i Eskilstuna.
Utbildad på Konsthögskolan vid Umeå universitet åren 1998–2003 och Wits University i Johannesburg (2000).
Westers genombrott kom med verket Guldgatan 8 där han under ett års tid hade en öppen ateljé på en nyöppnad flyktingförläggning i den lilla bruksorten Boliden. År 2007 gjorde han på barnhemmet Ziemeli i Riga verket Monument without a home, som sedan dess visats på flera utställningar.
För allmänheten blev Westers konstnärskap känt i och med hans film Gzim Rewind[4] (2012) som visades på Sveriges Television och har nominerats till flera priser på olika filmfestivaler. Några av Westers projekt som börjat som socialt eller ideellt arbete har senare mynnat ut i offentliga verk, t.ex verket Child Carrying Wings i Carolinaparken i Uppsala.
I november 2016 hade Knutte Westers film Horungen (A Bastard Child) premiär på dokumentärfilmsfestivalen IDFA i Amsterdam.

Bild:Horungen Copyright Knutte Wester.
Under tre år skapade Knutte Wester en teckning om dagen. Varje bild föreställer en scen i hans farmor Hervors historia. Det blev över 1000 akvareller och tuschteckningar. 670 av dem ligger till grund för den animerade dokumentären Horungen, berättelsen om Hervors dramatiska uppväxt som utomäktenskapligt barn i fattigsverige i början av 1900-talet. Som vuxen blev hon en av pionjärerna i kampen för kvinnors rättigheter. Hervors historia är en påminnelse om mekanismerna för social kontroll, avvisande och förtryck, men också ett bevis på möjligheten till en nödvändig samhällsförändring.


Mer info om KNUTTE WESTER»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2018. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »