Bardia Haddadi

Bardia Haddadi
Bildkonstnär och författare. Född 17 mars 1948 Babol och uppvuxen i Iran. Han flyttade till Sverige 1974 och har bott och arbetet här sedan dess. Nu är han pensionerad och har möjlighet att utveckla sig mer både i sin konst och sitt skrivande.
Sedan barndomen har skrivandet och målandet varit hans stora passion. Hans föräldrar hade där emot andra planer för honom vilket gjorde att han aldrig fick det stöd han önskade för sig och sin konst. Trotts de kämpande åren i Sverige med bland annat att lära sig språk, kultur samt att försörja sin familj lyckades han att utveckla sig i skrivandet och målandet. Han har alltid varit sin egen lärare och har tyckt att det han upplever mellan himmel och jord talar sitt tydliga språk för hur han ska uttrycka sig i sin konst. "Jag är rik på vackra minnen från naturen i Iran samt det som jag ser i den nordiska naturen och tillsammans bidrar det till mina varma färger i min konst. Ibland målar jag så även persiska miniatyrmålningar. Det är alltid givande att bli uppskattad av konstälskare som tycker om min konst. Detsamma när jag skriver skönlitterära berättelser där jag ger en bild av hur kärleken och det sociala livet har stor avgörande roll i människans utveckling, särskilt i unga år."
Han fotograferar sina motiv och trivs bäst med att sitta hemma i arbetsrummet och måla medan han formar en ny berättelse att skriva om. För närvarande målar han till sin nästa utställning, samtidigt översätter han sin tredje roman från farsi (persiska) till svenska. Inom kort kommer boken att publiceras på svenska i Sverige.
Bild:Bardia Haddadi.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2024. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »