GUNILLA KUMLIN

GUNILLA KUMLIN
Bildkonstnär, grafiker, född i Stockholm och har sina rötter i Dalarna och Skåne. Hon är gift med en diplomat och bodde långa tider utomlands då i Guatemala, Thailand och Paris och hon har ställt ut i många städer på kontinenten.
Det var hemma på bruket i Dalsland som hon började måla som tröst för det långa avståndet till kamraterna och skolan. Hon utbildade sig till sekreterare, men gick på kvällarna och målade och gick sedan ett år på ABF för grundligare studier. Hennes första utställning var hos Ebbe Höglund i Båstad 1976. Serigrafierna gör hon tillsammans med Antoine Clolus i Paris. Hon har sin bas i Stockholm med sommarateljé på Österlen.
Henns tavlorna har svenska motiv med den röda vallmon, kossorna och de röda stugorna ibland på en ensam ö i skärgården. De svarta sjöarna kommer ifrån uppväxten i Dalsland med de vita näckrosorna som ett ljust hopp om att en gång slippa det mörka ensamma livet på bruket. Hon målar helst med akryl på duk och med gouachefärger.
Utställningar: 1989 Sydsvenska Dagbladet Konsthall, Malmö. 1993 Galleri Stettin, Stockholm. 1994 Galleri Odelhorn, Lund. 1996 Galleri Glemmingebro, Ystad. 1997 Galerie Bo Hansson, Båstad. 1999 Galleri Edvard, Värmdö. 1999 Galleri Albin Up, Oslo. 2000 Galleri Art, Karlstad. 2001 Galerie Bo Hansson, Båstad. 2001 Grafioteket, Stockholm. 2003 Galerie Art in Maupertuus, Holland. 2004 Galleri Ingela S, Stockholm. Galleri 701 Jönköping
Representerad: på många gallerier, både i Sverige och utomlands, samt på Landstinget och i flera kommuner.

Bild: Vallmo.


Mer info om GUNILLA KUMLIN»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2022. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »