STINA CARLBOM

STINA CARLBOM
Bildkonstnär, grafiker. Född 1920 i Östra Ämtervik i Värmland och inflyttad till Gävle 1929. Hon började med att måla på kvällskurser. Aftonskolornas och hemgårdens kurser var flitigt besökta, trots giftermål och två barn. 1953 blev ett viktigt år i hennes konstnärliga utveckling. Då vann hon första pris i en teckningstävling kallad, Lek med linjer, arrangerad av NKI-skolan. Hennes bidrag hette Mälardrottningen.
Därefter började hennes horisont vidgas och hon gick på Gerleborgs Konstskolas sommarkurser utomland, med resor till Provence i Frankrike och till olika platser i Spanien och Grekland, vilket har betytt mycket för henne. Likaså hennes besök på British museum 1975, där hon fick stifta bekantskap med den berömde engelske 1800-talskonstnären William Turners måleri. Hon har även flera gånger vistas på Kunstnershuset i Svolvaer på Lofoten i Nord Norge.
Hennes debututställning var på Länsutställningen 1947 på Gävle Museum, med ett stilleben.
1966 fick hon detta omdöme i Tankar och intryck i tre salar NU-konst: Hon gör nu sitt definitiva genombrott. Hon visar fram oljor där strukturupphöjningar avslöjar och ger poetisk känsla. Man får lust att fysiskt närma sig hennes landskap, uppleva hur fukten och värmen fortplantar sig och ger impulser för en lyrisk registrering.
Därefter har hon ställt ut på ett 15 tal länsutställningar, Norrlands Center i Stockholm, samt utställningar med Gävle grafikerna i Gävle, Sandviken, Borlänge, Falun och Raumo i Finland ett flertal gånger, senast på Sandvikens Konsthall 2008, där hon medverkade med en målning av en jättestad, med strödda majblommor över husträngseln.
Separatutställningar: på Svarta Katten och Galleri S:t Paul i Stockholm.
Offentlig utsmyckning: Andersbergs bostadsområde och Länssjukhuset.
Medlemskap: Gävle grafikerna.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2024. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »