OLOF KONRAD LUNDGREN

OLOF KONRAD LUNDGREN
Bildkonstnär, spelman, född 12 november 1903 i Fryksände,Torsby, Värmland, död 14 september 1994, Landvetter, Han växte upp i Torsby. Som ung på 1920-talet utvandrade han till Amerika. Han tog sig till New York med en atlantångare.
Han bodde först i New York. Därefter var han ett antal år i Chicago. Han dekorerade även en del av Fred Astaires danssalonger. Han reste runt och var även en längre tid i Alaska, som guldgrävare. Hawaii får ett långvarigt besök. En längre tid bor han tillsammans med en stam siouxindianer i Nord-Dakota.
Under andra världskriget deltog han som soldat i USA:s armé. Troligen någonstans i Stilla havet. Till sist hamnar han i Kanada som skogsarbetare. Han slog sig ner i Ontario, innan han i slutet av 50-talet återvände till Sverige.
Trots de kärva tiderna, over there, odlar han sin konst. Han spelade också mycket bra fiol, gärna i olika spelmanslag. Han målade främst i olja och konstnärskapet utvecklades under tiden i Amerika. Som jägare drogs han till naturen. Efter några besök i Sverige flyttar han hem för gott omkring 1960 och bosätter sig i Landvetter, där han bildar familj.
De flesta av hans motiv, såväl i Amerika, som här på Västkusten var det nordamerikanska landskapet och djur. Han hade några uppskattade utställningar efter hemkomsten.
Det som framför allt kännetecknar hans konst är de drömlika naturscenerierna.
TextLars Wikander.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »