JÖRGEN Axel NASH

JÖRGEN Axel NASH
Bildkonstnär, grafiker, författare. Född 1920 i Vejrum, Danmark, död 2004 i Örkelljunga. Autodidakt. Han var aktiv i den danska motståndsrörelsen mot nazisterna, flydde till Sverige där han köpte en gård vid Hallandsåsen och döpte den till Drakabygget Frihetens Verkstad. Tillsammans med sin hustru Lis Zwick utvecklade han ett enastående fint emaljmåleri. Dessutom iscensatte han provokativa happenings. Medlem av kretsen kring, Helhesten, Köpenhamn. Som poet ansluten till COBRA 1949-1951. Grundare av Bauhaus Situationiste och utgivare av Drakabygget, tidskrift för konst mot atombomber, påvar och politiker. Han har arbetat i olja, men även assemblage med olika hopplockade ting.
Rebellen i vårt röda blod, var titeln på hans retrospektiva utställning på Konstakademin i Stockholm 1996 och De olydigas konstsalong, på Christinehof 2006.
Representerad: Halmstads museum, Borås museum, Skånska Konstmuséet, Örestads museum, Museum of modern Art, N.Y., Silkeborg museum, Danmark, i Köpenhamn och i München.


Mer info om JÖRGEN Axel NASH»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2024. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »