LEIF NELSON

LEIF NELSON
Grafiker, bildkonstnär och formgivare. Född 1936 i Malmö. Utbildning: Han studerade vid Grafikskolan Forums kvällsskola 1980-1985. Han har kopparetsningen som specialitet. I denna teknik har han arbetat fram ett större antal porträtt av främst svenska författare. Porträttet av Jacques Werup är förmodligen det mest kända. Han har tecknat för dagspress och tidskrifter i ca 35 år. Han arbetar huvudsakligen med grafiska blad i form av etsningar i färg och svart-vitt samt torrnålsgravyrer. Stilen är mestadels realistisk, men går ibland över till surrealistisk. Motiven är oftast människor, men även stadsvyer med inslag av fåglar och andra djur. Han har arbetat som redaktör för bildningstidskriften Studiekamraten, Statens kulturråds, Press på biblioteket och på senare år för, Österlent, en kulturtidskrift som har sin avstampsbräda på Österlen. Utställningar: Han har deltagit i många separat, samlings och vandringsutställningar runt om i landet, men även i Israel, Finland och England.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Gripsholmssamlingen, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Museum, Konstmuséet i Ystad, Kristianstads länsmuseum, Statens konstråd, ett flertal bibliotek och landsting, samt i Finland, Israel, USA och England. Stipendier: Malmö kommun 1983, Ellen Trotzig 1986, samt Gunnar och Lilly Perssons stiftelse 1986.
Litteraturen om honom är tämligen omfattande.
Leif Nelson, porträttör i fantasi och verklighet, har skrivits av ett 20-tal författare vars porträtt också finns representerade i boken.

Bild: Självporträtt.


Mer info om LEIF NELSON»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2024. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »