Anders EINAR ROSÉN

Anders EINAR ROSÉN
Bildkonstnär, grafiker, född 1910 i Amsbergs församling i Stora Tuna, död i Bromma 1998. Föräldrarna var hemmansägare och han kom liksom sin bror Sigge Rosén att ägna sig åt konstnärsbanan. Han studerade vid Konstakademien 1939-1944, med Otte Sköld och Frithiof Schüldt som lärare. Han gjorde studieresor till Holland, Frankrike och Spanien. Efter sitt giftermål med Iva-Brita flyttade han till Bromma. Det innebar att han i likhet med andra utflyttade dalakonstnärer inte agerade så flitigt i hemlandskapet och därför inte är så välkänd i Dalarna. Han har målat porträtt, figurkompositioner, landskap från Öland, samt slöjdat i trä. Utöver måleriet har han även arbetat som tecknare och inte minst grafiker, mest med träsnitt och litografier. Han var ganska ofta hos Lito i Vikmanshyttan.
Utställningar: i Dalarnas konstförenings från 1939.
Hans måleri har solida och sympatiska egenskaper, skrev DN:s kritiker Yngve Berg på 1950-talet, om han utställning hos, Modern konst i hemmiljö.
Offentlig utsmyckning: Altarmålning i Långshyttans kyrka i Dalarna 1954, där släkt och konstnärsvänner fick stå modell för de bibliska figurerna.
2006 hedrade församlingen honom med en retrospektiv utställning i Bengtsgården, Långshyttan. I den utställningen ingick både målningar, litografier och en skiss till kormålningen
Representerad: i Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Kalmar museum, samt i Konung Gustav VI Adolf' samlingar.
Flera av hans blad har funnits med i Konstfrämjandets och FiB:s konstklubbs utgivning.

Bild: Blommande frukträd, olja.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »