ALF HJALMARSSON

ALF HJALMARSSON
Bildkonstnärer, grafiker och skulptör, var son till sjökapten Hjalmar Kristensson och hans hustru Annie Larsson på Kristineberg, Fiskebäckskil. Fadern omkom i en sjöolycka när pojken var fem år och modern fick ensam dra omsorg om familjens fyra barn.
När han gått ut skolan fick han hjälpa till med försörjningen men närde en önskan om att bli målare. I Fiskebäckskil hade han blivit bekant med Carl Wilhelmson.
År 1941 började Alf Hjalmarsson vid Valands konstskola med Nils Nilsson som lärare. (1938-1947 enligt uppgift på Internet om Nilssons elever). Han gjorde studieresor till Danmark och Frankrike. Han hade svårt att få gehör för sina konstnärliga idéer kring experimentellt måleri.
Han blev med åren tyst och inbunden enstöring och beskrivs som en konstnärlig särling som inte umgicks med andra konstnärer och nästan aldrig hade några utställningar. Han har kallats romantiker, surrealist, konkretist och naivist. Redan på 1950-talet gick han mer och mer över till abstrakt måleri.
Ur Svenskt Konstnärslexikon:
"Hans senare utveckling har över ett måleri av fantasibetonad drömsk karaktär, särskilt i en rad temperamålningar och pasteller, gått mot en allt starkare abstraktion av formen. Hans nonfigurativa måleri kvarhåller dock mycket av det suggestiva anslaget, och han arbetar gärna med spetsiga, kantiga former och med ett häftigt färganslag."
Under sin levnad ställde han ut i samlingsutställningar i bl. a. Uddevalla 1949, på Galleri Aveny i Göteborg 1949 och 1950, på Konsthallen i Örebro och i Kalmar konstmuseum 1952, 1953 på Gävle museum samt med grafik på Lorensbergs konstsalong i Göteborg samma år hade en separatutställning på Galleri Aveny i Göteborg 1953. Härefter hade han inga utställningar.
Vid sin död efterlämnade han en stor mängd målningar. Många av dessa har visats och försålts på minnesutställningar på Galleri Nyttokonst i Uddevalla 1978 och 1987 och på Galleri 54 i Göteborg 1987. Alf Hjalmarsson var medlem i konstnärssammanslutningen Galleri 54.
Hjalmarsson bodde i Göteborg i över 40 år men flyttade i början på 1970-talet tillbaka till Kristineberg i Fiskebäckskil.
Enligt uppgifter från Bernhardsons brorsson Klas Berntsson, var Alf Hjalmarsson och C G Bernhardson vänner och umgicks en del. Bernhardson hade flera andra målningar av Hjalmarsson i sitt hem på Skaftö.
Litteratur: Svenskt Konstnärslexikon III 1953.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2021. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »