LARS GILLIS

LARS GILLIS
Bildkonstnär, Lars Gillis född 2 oktober 1929, Lars Gillis avled fredagen den 16 mars 2012. känd för flera muralmålningar, bland annat på Junggrens Café i Göteborg samt på varje våningsplan i ett höghus på Järntorget i samma stad. MURALMÅLERIETS NESTOR Lars Gillis självlärd berättare. Text: JAN BERGMAN.
Ingen konstnär har satt sin prägel på Göteborg som Lars Gillis. Hans muralmålningar med historiska motiv finns i trappuppgångar, anrika Junggrens Café, Folkets Hus och inte minst Hotel Lorensberg, där han utfört 100 målningar på fem våningsplan.
Han började skriva sagor med inspiration från John Bauer och gjorde ett program utifrån tecknade urklippsbilder om prinsessan som skulle lära sig laga köttbullar för SVT 1962. Den historiska inriktningen i måleriet var en självklarhet.
– Jag har den läggningen och dragningen, det visade sig när jag arbetade på Historiska Museet på 1970-talet som visualiserare eller museitekniker, säger konstnären när vi träffas i hans lägenhet inte långt från vattentornet i Guldheden.
– Utan historia så har vi ingen framtid. De påstår att händelser och trender går i cirklar. Efter sju år har det gått runt.
Han har deltagit i projektet med Ostindiefararen Götheborg, där han målat en 3,5 meter göteborgsvy från 1787 på varvet Terra Nova och skrev en klämmig shanty till egen melodi som sjöfararna framförde vid avresan.
– Jag fick äran att sjunga den själv för den kinesiska publiken i radio!
FÖR MER TEXT TRYCK PÅ LÄNK!


Mer info om LARS GILLIS»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »