JOHN ALVIN ANDERSSON

JOHN ALVIN ANDERSSON
Fotograf, John Alvin ANDERSON (1869-1948).
Svensken John Anderson fotograferade siouxindianer från Rosebudreservatet mellan åren 1885 till 1930. Av en mycket omfattande bildsamling återstår idag endast 400 glasplåtar. Johns bilder är inte från tiden då siouxkrigen rasade, utan senare då siouxerna levde i reservat. En del av hans bilder publicerade John i sin bok “Among the Sioux” (1896). Johns bilder på siouxindianer är idag ett värdefullt bidrag till siouxernas historia.
John föddes 1869 i Vinberg utanför Falkenberg i Halland. Han var sjätte barnet till Anders Gabrielsson och hans hustru Anna Beata. Anders var torpare och jordbrukare. Dåliga och små skördar på 1860-talet och få möjligheter till andra inkomster bestämde sig Anders för att emigrera till Amerika i maj 1870.
I Amerika bosatte familjen sig först i Pennsylvania. Sju år senare avled Anna Beata, endast 49 år gammal. År 1883 beslöt sig Anders för att resa västerut och pröva lyckan i den amerikanska mellanvästern. Familjen reste till Vallentine i norra Nebraska och sedan med häst och vagn fram till den jordlott man hade köpt. Norr om området låg siouxindianernas reservat Rosebud.
John började arbeta som snickare i Valentine. Av pengar som han sparade köpte han sig en kamera. När han exakt började fotografera är inte känt. Hans första fotografier är från 1880-talet. Den redan etablerade fotografen W. R. Cross arbetade i området, och John fick arbete som assistent i hans fotoateljé. Armén erbjöd många möjligheter för en fotograf. Så också för John som fick in lite pengar genom att porträttera soldater med sin kamera. Det stora genombråttet kom 1889 då general Crook erbjöd John att fungera som officiell fotograf under statens förhandlingar med siouxstammarna.
Bild: turning-bear-sioux-warriorMer info om JOHN ALVIN ANDERSSON»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »