PER Tecknar-Lasse LARSSON

PER Tecknar-Lasse LARSSON
Bildkonstnär, tecknare, illustratör. Född i Östra Höle, Rengsjö 1924, död i augusti 2010, 86 år, i Östra Höle. Han har arbetat som illustratör och konstnär sedan 1946 och är autodidakt.
Han har tecknat sedan barnaåren. Han fick sin första teckning publicerad i Ljusnan 1942.
Efter flera inhopp som tecknare, flyttade han till Stockholm och tog anställning som tecknare på Aftonbladet 1948-1984, där han arbetade entusiastisk fram till pensionering.
Han är mer känd under signaturen, Tecknar-Lasse.
Hans entusiasm omfattar sportens hjältar, boxare, NHL:s hockeystjärnor, fotbollshjältar. Allt det som han som ung skolgrabb var intresserad av i Skogsbo IF i Höle.
På Aftonbladet arbetade han med att skildra människorna bakom rubrikerna, själen och djupet hos idrottens hjältar.
Han har också en lidelse inför naturen och skogens hjältar och för fåglar. Den okuvliga insektsätande rödhaken, som nästan varje år kommer för tidigt med våren och som sitter på sin bara gren, kaxig, uppnosig och beundransvärd.
Han fotograferade och åtskilliga hundra rullar har bara gått åt för att fotografera rödhaken. Det har resulterat i lika många rödhakebilder, i akvarell, tusch, olja eller färgkrita.
Hans motivval kretsar även kring händelser och människor, i hans betydligt stillsammare oljor, dokumentationen av gårdar, miljöer, boställen i främst Östra Höle, men också sekelskiftesmiljöer från Norrmalm i Stockholm.
Utställningar: separat på Konsthallen i Bollnäs 1979, därefter flera separat och samlingsutställningar som endera sporttecknare, fågelillustratör, konstnär och dokumentatör. År 2001 anordnade Konsthallen i Bollnäs en sommarutställning, som visade hans sportbilder, fåglar och miljöbilder i tusch, krita och olja.
Bild: Rödhakesångare, olja 1976.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »