INGEMAR LÖÖF

INGEMAR LÖÖF
Bildkonstnär, grafiker, skulptör. Född 1929 i Kristinehamn, död 2007. Han var bosatt i Södra Dye utanför Kristinehamn. Hans far var murare och istället för att följa i sin fars fotspår, valde han att lära sig konst hos den för Otte Sköld utbildade värmländske bildkonstnären Sven Rapp, född 1900. Ingemar Lööf fortsatte därefter sina studier på Otte Skölds Målarskola i Stockholm och även vid Konstakademin i Stockholm. De åren blev mycket krävande, för att hans far omkom i en olycka och det blev hans uppgift att bidra till försörjningen.
Han var en av Värmlands största bildkonstnärer. Samtidigt var han en av de mer tillbakadragna.
Separatutställningar med hans konst tillhörde sällsyntheterna. Trots att han inte var en flitig utställare, eller kanske tack vare det, behöll han sin starka ställning som konstnär. Han var så självkritisk att han sällan visade sin konst. Men då och då lät han sig övertalas. På 1990-talet öppnade Värmlands Museum sina salar för honom.
Han tyckte själv att det förmodligen var den bästa utställning han någonsin haft. Hans självkritik var mycket stark och nästan oförsonlig. Åtskilliga målningar, teckningar, skisser, lär ha eldades upp. Han ville måla ljuset och skuggan.
Under åren på Konstakademien träffade han diplomatdottern Gertrud Bensow, som själv utbildade sig till konstnär. Tillsammans bodde de först mycket enkelt i Stockholm. Den enkelheten uppvägdes något av att huset de bodde i, kallades Sergelhuset.
Tillsammans med sin hustru, bodde han därefter, högt över slättlandet söder om Kristinehamn. Platsen heter Södra Dye. Utefter en slingrande väg, kom man till det Lööfska huset och den stora och egenhändigt byggda ateljén. Därifrån sågs det vidsträckta landskapet och där arbetade han regelbundet. Mängder av stora målningar skapades där. De dagar då det var omöjligt att måla ägnade han sig åt grafik och skulptur.
Han behövde aldrig leta motiv, ideer och skisser, för han hade i svarta små anteckningsböcker, hundratals nedkastade blyertsbilder, inte minst skisser och noteringar från sina resor i Spanien, ett av de länder där han fann det dramatiska spelet mellan ljus och skugga, som han älskade och förvandlade till målningar.
Offentlig utsmyckning: personalmatsalen på Centralsjukhuset i Karlstad. Altartavla i Brunskogs kyrka. Kapellkrematoriet i Kristinehamn.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm.
Bild: Altartavlan i Brunskogs kyrka.


Mer info om INGEMAR LÖÖF»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »