PETER Pr˙tz PRÜTZ

PETER Pr˙tz PRÜTZ
Bildkonstnär, grafiker och akvarellist. Född i Kisa 1954. Bosatt och verksam i Gustavsberg,Värmdö och Steneby, Dals Långed. Utbildning: Konstfack, Möbler & Inredning 1979-81, Konstfack, Bildpedagogik 1986-89. Stipendier: Stockholms stads kulturstipendium. Inköpt av: Södertälje Rådhus, Regionsjukhuset NÄL, Huddinge kommun, Enköpings kommun, Värmdö kommun, Hallstahammar kommun, Västerås Kommun , Örebro Kommun och privata samlingar bl a i Sverige, Frankrike, Tyskland och Kina.
Utsmyckning: Munksjö pappersbruk, Munksjö.
Separatutställningar i urval 2004-2015:
2015 Galleri Tesaeus Stockholm
2014 Ekebyhovs Slottsgalleri, Ekebyhov
2014 Posten Nord , Stockholm
2014 Kemikalieinspektionens Konstförening Stockholm
2014 Lästviks Säteri & Galleri, DalsLånged
2013 Konsthallen, Stockholm
2013, 2011, 2009 Galleri Tersaeus, Stockholm
2009 Galleri Tersaeus, Stockholm
2008 Stockholm Art Fair Sollentuna
2007 Grünewaldvillan, Saltsjöbaden
2007 Hallstahammar Konstförening, Hallstahammar
2004 Södertälje Rådhus Södertälje
2004 Ånge Konstförening Ånge
2003 Stockholm Art Fair Sollentuna.
Utställningar:
Samlingsutställningar i urval 2004-2015
2015 Galleri Tersaeus Stockholm
2014 Art Fair, Falköping
2014 Gustavsbergs Museum ,Gustavsberg
2014 Galleri Tersaeus, Stockholm
2013 Gustavsbergs Museum ,Gustavsberg
2013 Galleri Draken, Stockholm
2013 Galleri Svea, Stockholm.
Biografi:
"I min ungdom ägnade jag mycket tid åt att tänka över vad jag egentligen ville och kom fram till att jag ville arbeta med konst, i första hand måleri. Under några somrar vistades jag i Södra Frankrike, La Garde Freniet, där mötet med internationella konstnärer väckte tanken och avgjorde mitt yrkesval.
Som 20-åring gick jag på Mariahissens konstskola i Stockholm, där konstnär Walter Huber och Lasse Persson undervisade i grafik och måleri. Sedan blev det KV:s Konstskola vid Odenplan, Stockholm, där Bo Wrenby var lärare i skulptur. Efter det studerade jag konsthistoria och arkeologi vid Stockholms Universitet och gick samtidigt och lärde mig grafisk formgivning på kvällarna på Konstfacks aftonskola, Stockholm. Jag kom in på Konstfack, Möbler och Inredning vid 25 års ålder men valde efter två år att gå ut i yrkeslivet och arbeta med reklam, illustration och grafisk formgivning inom KF-koncernen. Jag bosatte mig samtidigt ute i Stockholms skärgård för att få perspektiv på mig själv och mitt eget skapande. Efter en tid sökte jag mig till Konstfacks bildlärarlinje, där jag examinerades som bildlärare och bildpedagog 1992. Idag ägnar jag mig på heltid åt måleriet, och ställer ut regelbundet i Sverige och utomlands."

” Peter Prütz på Galleri Tersaeus. Med ett säkert handlag får han med huvudsakligen grå ton fram en ödslig stämning över kustklippor och ensamma träd. Litet av Hugo Zuhrs karga blåsighet kännetecknar några större dukar, i ett par andra blir konstnären luftigt och poetiskt drömmande.…...”
Lars-Erik Selin DN

” Alla som har upplevelser från hav och sjö vet att det ligger ett speciellt skimmer över landskapet, en spegling från vattenytan. Och även om man inte ser vatten i alla Peter Prütz´ bilder anar man det eftersom han får fram just det skimret. Han målar i olja, tunt, i många medvetna penseldrag. Och fler bilder har direkt vattenanknytning. De har titlar som Skärgård, Sjöblänk och Spegling. Hans största målning är Skärgård, där kala klippor möter en stilla lagun och där havet fortsätter förbi nya klippor mot en avlägsen strand. Detta låter schablonartat. Oräkneliga utsikter i skärgården kan te sig så här, och oräkneliga konstnärer avbildar den. Men Prütz är inte schablon. Han är inte stereotypt avbildande. Hans strand har ett eget utseende, hans klippor har en egen strävhet och hans vatten har ett eget blänk…Landskapets faktiska drag har flödat genom konstnärens tolkning och fått ett nytt utseende…. …. ”
Birgit Ahlberg-Hyse , Västmanlands Läns Tidning VLT

"Landskap, stadsmiljöer, skärgård och jazz är de motiv som jag lockas av. Motivvärlden varierar från traditionella landskap till stadslandskap. Jag tycker om den direkta, halvt abstrakta förenklingen av motivet.
Jag arbetar oftast med oljefärg. Den har för mig har ett mångfasetterat uttryck. Jag arbetar både med pensel och palettkniv. Andra tekniker, som t ex akryl, gouache, tempera och akvarell använder jag mig också av då och då. Teckningen är för mig mycket viktig, då skisserna oftast blir förlagor till större målningar.
Under året 2014 arbetade jag med tema ”Storstadsblues”, en serie målningar i olja som visats på mina senaste utställningar och som ständigt befinner sig i min motivvärld."
Medlem: i Svenska Konstnärer, KC Öst, Värmdökonstnärer och Konstvandring Dalsland.
Representerad: Västerås Kommun, Hallstahammar kommun, Värmdö Kommun, Södertälje Rådhus, Örebro Kommun. Privata samlare i Sverige, Tyskland, Frankrike, Kina.
Bild: Landskap.


PETER Pr˙tz PRÜTZ finns också på Svenskakonstnarer.se »
Mer info om PETER Pr˙tz PRÜTZ»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright Š 2004-2023. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »