YNGVE LUNDELL

YNGVE LUNDELL
Skulptör, bildkonstnär, grafiker. Född 21 april 1931 i Malmö, Död 7 juni 2015. Han var bosatt i Limhamn. Han studerade först till inrednings och möbelarkitekt per korrespondens medan han gick på yrkesskolan för möbelsnickare. Efter en tid till sjöss sadlade han om till slöjdlärare. Han gick en tvåårig utbildning på Hvilans Folkhögskola. Kvällskurser i kroki och målning, kombinerat med kurser i reklam och grafik blev till hans egen specialkomponerade mix, toppad med bildhuggarkurs och 20 universitetspoäng i dramatik. Därefter kunde han kombinera sitt läraryrke, med ett fritt skapande. Hans motivval är figurer i tvära former och i rörelse, en clownliknande figur som han kallar Music Maestro, Han är satirisk, humoristisk och burlesk med sina cirkusmotiv, musikkapell, balettflickor och ryttare till häst. Det är folk som trängs utanför bordellen, eller rent av på pissoaren. Kypare i kolossalformat, med bricka i högsta hugg. Kyrkvaktmästaren som kräver prästen på kollekt. Fantasins trädockor, limmade nitade, eller ihopskruvade, men de har även en allvarlig underton. Han arbetar på senare tid, även med grafisk datakonst.
Han debuterade på Skånes Konstförenings Höstsalong 1961. Han ställde ut på Galleri Colibri i Malmö. Galleri Glemminge 1978 tillsammans med Zdenka Rusova och Henri Goetz. Galleri HS i i Lund.
Offentlig utsmyckning: Optimistorkestern på Södergatan i Malmö Centrum, gågatan. Resultatet av en utsmyckningstävling 1978, som han vann. 1985 avtäcktes verket.
Representerad: Malmö museum, Landskrona Museum, Malmö och Varbergs Kommuner, Jönköping, Stockholm och Malmöhus Läns Landsting.
Bild: Optimistorkestern.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2018. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »