JUSSI JOHAN MÄNTYNEN

JUSSI JOHAN MÄNTYNEN
Skulptör, född 1886 i Helsingfors, död 1978. Han studerade på Ateneum i Helsingfors, samt i Paris, Italien och London. Under åren 1902-1905 studerade han i Finlands Konstförenings ritskola och under åren 1910 - 1920 var han lärling hos skulptören Alpo Sailo. Samtidigt arbetade han som preparatorbiträde och från 1917 som preparator. Till Zoologiska museets konservator utnämdes han 1919. Han har i olika material modellerat vilda djur som älgar, lokatter och björnar.
Han var Helsingfors Universitets Zoologiska Museums andra, egentliga innehavare av konservatorstjänsten. Han var också jägare enligt kutym. Bortslängande av döda djur var enligt hans mening ett slöseri så han började konservera sina jaktbyten. Hans konservatorskarriär började från de djur han gjorde till undervisningsmaterial. Han förnyade betydligt konserveringstraditionen. Förut betydde konservering, att djuren stoppades upp med halm utan att man på något vis försökte rekonstruera det levande djuret. Han utvecklade ett nytt sätt att förevisa djuren i sin naturliga biotop. Han fäste sig särskilt vid att få fram de anatomiska detaljerna och lyckades häpnadsväckande nog fånga rörelserna i de utställda djurgrupperna. De bästa av hans konststycken är gruppen av vargar och lo, samt björnparet i det östfinska landskapet.
Hans intresse för djurmotiv använde han sig av också som skulptör och han gjorde genombrott med sina utställningar i Stockholm 1934 och London 1939, då han också lämnade museet och flyttade till Stockholm. Hans skulpturer kan ännu ses i parker runt om i Europa och USA. Älgen gjuten i brons utanför Zoologiska museet vid Helsingfors Universitet är ett exempel.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Ateneum, Helsingfors, Tate Galleri London, i Tammerfors och Vasa.

Bild: Skulptur i brons, 1957.


Mer info om JUSSI JOHAN MÄNTYNEN»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2022. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »