PEHR WILHELM CEDERGREN

PEHR WILHELM CEDERGREN
Bildkonstnär, född i Stockholm 1823, död i Spånga 1896. Han har gjort sig känd genom sina marinmålningar. Han var son till en svarvarmästare och växte upp på Skeppsholmen under knappa förhållanden. Som 9-åring 1832, skrevs han in i skeppsgossekåren för att dryga ut familjens ekonomi. Det var 100 år innan den sista årskullen gick ut. Han kom att bli timmermanslärling vid Skeppsholmsvarvet och målade där en karikatyr av förmannen. Denne blev i sin tur rasande, medan varvschefen blev imponerad och gav honom arbete som mallritare.
Han kom att bli en av våra främsta marinmålare. Med sin marina bakgrund föll det sig naturligt att skildra fartyg och fartygsmiljöer. Han reste till London under världsutställningen1851 och studerade och tecknade engelska fartygstyper. Därefter började hans riktigt aktiva period, med beställningar av fartygsporträtt ur det högre samhällsskiktet och kungahuset. I hans noga utförliga anteckningar kan man se att beställningarna omfattade 448 verk, i första hands kaptenstavlor.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Nordiska muséet och Göteborgs Konstmuseum, Sjöhistoriska museet har ett 20-tal tavlor av honom, varav en är ett självporträtt, Skeppsgosse No 28, men ett stort antal finns även hos privatsamlare och på konstsalonger.
Kungafamiljen köpte flera av hans tavlor och Karl XV köpte till och med en liten gård åt honom ute vid Drottningholm.

Bild: Självporträtt, Skeppsgossen, som på bilden bär vit uniform med gula knappar och svart hög hatt, målad i pastell på gråpapper. Nertill är en vers skriven:
Denna pojke är ej rädd, Att gå ut i alla väder, Änskönt han är illa klädd, Uti hatt och blaggarnskläder, Tvungen nu att stiga på, Så han ej ihjäl må frysa, Han på kyrkparad skall gå, Och i uniformen lysa.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »