JACKIE JACQUELINE LYND

JACKIE JACQUELINE LYND
Keramiker, formgivare, dekormålare, född 1948 och växte upp på Irland, i skuggan av politiska oroligheter, bombdåd och IRA, i Belfast.
Hon studerade vid Belfast College of Art and Design 1966-1970 och North Staffordshire Polytechnic i Stoke-on-Trent 1970-1972 i England, där hon arbetade ett par år inom den engelska porslinsindustrin.
Hon blev anställd vid Rörstrands 1974, samtidigt med skulptören och keramikern Bertil Lundgren, född 1934. Hon tänkte bara stanna ett år för att prova på att arbeta i ett annat land och en annan kultur, men blev kvar i 16 år, gifte sig och flyttade så småningom till Småland.
Hon kom till Rörstrand i en tid då konkurrensen på porslinsmarknaden hårdnade och det ställdes tuffa krav på industridesignern. Det var inte bara den egna skaparglädjen hon hade att ta hänsyn till, utan framförallt fabrikens efterfrågan på säljbara, lättillverkade serviser. Men kraven blev till utmaningar och emellan varven fick hon möjlighet att hänge sig åt unik keramisk konst.
Hon arbetade där som formgivare av unikt stengods, väggplattor, servisdekorer och serviser fram till 1990. Modeller som Isolde, Birgitta 1976, Japonica, Jenny 1977, Sierra, Maj ooch Spiranza. Hon blev tidigt förälskad i det svenska landskapet och kom att skapa en egen flora på porslinet. Det blev prunkande servisgods och naturromantisk konst. Körsbärsblommor växte in över koppar och kannor och vasstrå vajade över blånande vaser. Hon betraktade fascinerat årstidernas växlingar i sitt nya hemland och fångade dem i lera, färg och glasyr.
Hon har även gjort formgivning för Duka och Fyrklövern.
Representerad: på Läckö Slott visar Rörstrand Museum varje sommar ett litet smakprov från sina samlingar i ett utställningsrum på yttre borggården.

Bild: Jackie Lynd, Rörstrands blomsterflicka.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »