MONIKA GORA

MONIKA GORA
Konceptkonstnär, landskapsarkitekt, formgivare, född 1 februari 1959 i Warszawa i Polen. Monika Gora utbildade sig till landskapsarkitekt på Sveriges lantbruksuniversitet med examen 1983.
. Hon har en landskapsarkitektexamen från Sveriges Lantbruksuniversitet 1983. Hon har gjort långa studie och arbetsresor i Australien, Kina, Indonesien, Nederländerna, Nya Zeeland och Nordamerika. Hennes drivkraft präglas av ett stort engagemang i offentligheten. Sedan 1989 har hon varit verksam i GORA art & Landscape.
Hon vill utforska gränserna och samspelet mellan natur och kultur, koncept och objekt, konst och arkitektur. Hennes konstnärskap inriktar sig mest på de medvetet oskarpa gränserna. Det artificiella och det organiska möts och vävs samman. Det handlar ofta om att utmana invanda föreställningar och perspektiv, att förändra och överrumpla existerande miljöer.
Offentlig utsmyckning: några av de senaste projekten är Silverträdet 2007. Det står som en välkomsthälsning vid trappan framför Kulturens Hus i Luleå. Skulpturen är ca fyra meter hög och är gjord av blankpolerat rostfritt stål. Glasbubblan, 2006, ett sfäriskt växthus i Västra Hamnen, för ett äldreboende i närheten av Turning Torso i Malmö, Metamorfos 2005, en böljande skulptur på 36 m2 i blankpolerat stål. I installationen Ljusdroppen, 1998 konstruerade hon en monumental ballong fylld med konstgjort solljus framför Riksdagshuset i Stockholm. Hennes skulpturgrupp, Jimmys återfinns på många offentliga platser runt om i Sverige, en placerades i Nyköping 2008. Durus och Mollis i Växjö 2008. De upplysta fantasigestalterna är den första skulpturen i konstprojektet, Växjö Art Site, i Helsingborg, verket Parapluie, vid Dropp In på Sundspärlan. Homo Ludens, den lekande människan, Tingvallahallarna, Bollarna är belysta inifrån och har en diameter på drygt två meter och kommer att gjutas i glasfiberarmerad polyester, 2009.
Tillsammans med konstnären Gunilla Bandolin har hon genomfört provokativa koncept som rönt uppmärksamhet, Vår Tids Kökkenmödding, 1997, 82 år i Fängelse, 1993 och X-X Öresund 1992.
Hon deltar kontinuerligt med skisser för offentliga uppdrag, ett skissuppdrag på ett parkområde i Östersund. Hon vann en tävling om utsmyckningen av en stor utomhusvägg på en idrottshall i Karlstad.
Representerad: i ett flertal kommuner, Vägverket, Luftfartsverket, Statens Fastighetsverk, Region Skåne och Bostadsmässor, samt i Norge, Danmark och Tyskland.

Bild: Metamorfos i Malmö.


Mer info om MONIKA GORA»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »