GILLE GILBERT HÖGLANDER

GILLE GILBERT HÖGLANDER
Bildkonstnär, trätäljare, författare, treackorsdtrubadur. Född 1930 i Sorsele, där han även är bosatt. Han är autodidakt.
I sin ungdom satt han på Café Cecil och ritade karikatyrer av gästerna, på kassakvitton. Senare i livet försörjde han sig på sin snickerifabrik i Sorsele under många år. Hans konst sjuder av liv. Han målar och tecknar, men helst skär han porträttliknande figurer i björkvrilar och stubbar. Han vill förmedla sina tankar och känslor med penna, pensel och kniv.
1970 deltog han i en större, turnerande utställning kallad, Hej Norrland. Det blev hans genombrott som konstnär och efter denna exponering blev det många utställningar runt om i Sverige, från Mo i Rana, Luleå, Örnsköldsvik, Öland och Skåne.
Han har skrivit kåserier, en bok med karikatyrer om Sorseles personligheter, samt åtta häften med, Visa men galna ord, med teckningar.
Han lärde sig tre ackord och har gett ut en musikkassett med, en Trätäljares visor, uppträtt ca 200 gånger med egna texter bland annat i radio och TV, på Skansen och Solliden, samt varit underhållare på kungamiddag.
Stipendier: Sorseles kulturpris.
Hans alster finns i många delar av världen, mest kända är hans träreliefer.
Representerad: på Landstinget, Hälsohemmet på Sorselegården, Sorsele Bibliotek, hotellet i Sorsele, Ammarnäsgården, Furugården i Malå.
Bild: Kärligheten ställer allting annat uti lä. Kärligheten kan man säga nog att detta ä. Kärlekslågan brinner, men om lågan den försvinner. Varaktig är den kärlighet som skuren är i trä.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2020. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »