ALLAN LARSON

ALLAN LARSON
Fotograf. Född 1949 i Stockholm. Bosatt i Vretstorp. Han studerade vid Stockholms Fotografiska skola och kom 1975 på, Gröna vågen, till Viby i Närke. Han har sedan 1976 arbetat i huvudsak som medicinsk fotograf på Universitetssjukhuset Örebro, men även gjort kortare och längre inhopp på Huddinge Sjukhus och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Vid sidan om har han arbetat med olika bild och fotoprojekt med inriktning på dokumentation. Från 1999, med sitt Herbarium Digitalis. Det börjar med ett frö. Hans blombilder är inte avbildade med kamera och film på traditionell fotografisk väg. Bildarbetet börjar ofta med att han sår ett frö, som så småningom blir till en planta. Plantan planteras ut i trädgården. Där plockar han sina modeller/växter när de står som vackrast i rabatten. Han lägger sedan en eller flera blommor i en datorskanner för att bearbeta dem i det digitala mörkrummet. Ibland består en bild av upp emot 30-talet olika scanningar, som han arbetar med i skikt. Ibland kan det bara vara en enkel avbildning av makrovärlden i blommans inre. Dess form, linje och färg. Han kallar sina bilder scannografier.
Han vill med sitt arbete förmedla en sensuell bild och skönhetsupplevelse. Men också inge ett hopp om den natur vi lever i och som vi måste vårda och värna.
Dessa bilder och sättet att arbeta med dem står i stark kontrast till de bilder han fotograferat under de ca 30 år som han arbetade som medicinsk fotograf. Tidigare i livet har han även arbetat med allt från porträtt till mode och reklamfotografi.
Utställningar, 2003-2006 på gallerier och andra platser: Universitetssjukhuset Örebro. Ulriksdals Slottsträdgård, Stockholm. Valldala Handel, Vretstorp. Hallagården, Vekhyttan. Hembygdsgården, Viby. Söderslätts och Skurups Trädgårdsförening, Skurup. Biblioteken i Vretstorp och Östansjö. Konstfrämjandet, Örebro. Lasarettet, Karlskoga. Vägverket, Örebro. Hantverksloftet, Viby. Bastedalens Herrgård och Kinapark, Hammar. Svaneholms slott, Svaneholm. Mälarsjukhuset, Eskilstuna. I samband med Linnés 300-årsjubiléum 2007: Norrbottens läns museum, Luleå. Bastedalens Herrgård och Kinapark, Hammar. Hallsbergs Konsthall, Bergööhuset. Ulriksdals Slottsträdgård, Stockholm. Han har tidigare även haft utställningar med skiftande traditionellt fotografiskt innehåll på andra platser. Främst i Sverige, men även på ett antal andra platser i övriga Europa. Stipendier: Örebro Läns Landstings Kulturstipendium 1977. Konstnärsnämndens arbetsstipendium på 1979. Askersunds Kommuns Kulturstipendium 1984. Svenska Kodaks, FMTF: s och BPA:s stipendium till svensk medicinsk fotograf 1989. Workshop i Biomedicinsk fotografi i Rochester, USA. Hallsbergs Kommuns Kulturstipendium 1991.
Bild: Digitalis II.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2021. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »