OWE GUSTAFSON

OWE GUSTAFSON
Bildkonstnär, författare, illustratör, född 1940 i Eskilstuna och bosatt i Stockholm sedan tiden på Konstfack 1959-1964. Han har deltagit i ett flertal utställningar i Paris, New York och Tokyo. Han arbetar även med grafisk design.
Mest känd är han för animationerna till TV-klassikern "Fem myror är fler än fyra elefanter" som hade premiär i svensk TV 1973. Flera generationer barn har lärt sig att läsa och räkna med hjälp av programserien som numera fått kultstatus.
Efter inspelningarna av, Fem myror är fler än fyra elefanter, ansågs inte originalbilderna vara värda att sparas åt eftervärlden. Därför slängdes allt material utom ca 50 filmceller och 30 skisser som Owe behöll som ett minne från programserien. Vid ett tidigare tillfälle såldes 40 av filmcellerna på en utställning. 2009 ställs de kvarvarande originalen ut på Seriegalleriet, med ett urval av hans bokillustrationer. 1998, ställde han ut tillsammans med Håkan Blomkvist och Carin Person Åström på JHB förlag och galleri i Löderup. Han har återgått till den grafiska formens grund, det svarta mot det vita, i stället för rosa elefanter. Kontrasterna är det grundläggande i hans senare arbeten, både till form och innehåll. Det strikta mot det okontrollerade, det kaxiga mot det ödmjuka och det vardagligt tråkiga, mot det humoristiska.
Medlemskap: Grafiska Sällskapet.

Bild: Konstnären Owe Gustafson.


Mer info om OWE GUSTAFSON»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2024. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »