CHANNA BANKIER

CHANNA BANKIER
Bildkonstnär född 1947 i Stockholm. Hon studerade vid Konstakademien i Stockholm 1966-1971.
Hon är influerad av judiskt, österländskt tänkande. I mytiskt magiska, expressiva bilder, ofta med sitt eget ansikte eller sin egen kropp som ikon och tecken, gestaltar hon människans existentiella villkor. Hennes symbolvärld bottnar i sexualiteten och skaparkraften, och hennes inre mytologiska landskap är fyllt av tecken som kärl, fåglar, hus och pyramider. Likt en trotsig Eurydike på rymmen från Hades stiger hon upp ur livmodern, inälvorna, kropps och själssåren och ut i ljuset till kitschen, till Blade Runner, till sina rötter i rysk futurism och centraleuropeisk expressionism.
Hon har sedan 1996 främst arbetat med datorframställda bilder, återgivna inte bara på papper i olika format utan även på stora vaxdukar och som lampskärmar.
Utställning: Jaget och Världen, Konstakademien Stockholm 1997, datorbilder på Galleri Dr Glas Stockholm 1997. Feltida konst, Nationalgalleriet i Gamla stan, Stockholm 2008.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna museet Stockholm, Statens porträttsamlingar, Gripsholm, Göteborgs Konstmuseum, samt i nationella och internationella samlingar.
En film om henne, Jag går upp på morgonen med girafferna, gjordes av Agneta Fagerström 1981.
Två böcker: Hemifrån, Öppna Ögon förlag, 1979, och Tatuerade Inälvor 1996, Carlsson Bokförlag, kallad bok med bilder.

Bild: Blade Runner.


Mer info om CHANNA BANKIER»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2021. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »