CARL Georg August WALLIN

CARL Georg August WALLIN
Bildkonstnär, sjökapten, marinmålare. Född 1893 i Svanshall i Jonstorp, Skåne, död 1978. Autodidakt. Han växte upp i en gammal sjömansfamilj och kom tidigt i kontakt med sjömanslivet. Fadern var kapten på barken Netten, som försvann med man och allt, samma år som han föddes 1893 i Nordatlanten. 1904, då han var 11 år, dog även hans mor. Han växte upp hos sin mormor. Så snart han gått ur skolan gick han till sjöss. Intresset för att börja måla vaknade 1935. Han blev inspirerad av att en steward ombord på den båt, som han förde befäl över, målade landskap som hobby. Han köpte en färglåda och duk i metervara och började måla.
Sin debut gjorde han i början av 40-talet då Broströmsrederierna utlyste en tävlan om en reklambild av skolfartyget Albatross. Han utgick som segrare i tävlingen där intendenten vid Sjöhistoriska Muséet, Albin Gerhard Albe satt med i juryn. Hans genombrott skedde vid en utställning i Göteborgs Handelstidnings lokaler i samband med Albatross sjösättning. Beställningarna strömmade in från olika håll i landet. Han blev nu också marinmålare på heltid. Många av dåtidens stora rederier beställde målningar av sina fartyg av honom men även utländska rederier, sjömansföreningar och förbund liksom privata köpare. Hans teckning av Cutty Sark, som sedan 1955 sitter på etiketten på whiskyflaskorna, är säkert hans allra mest kända fartygsmålning. Till Broströms gjorde han många tavlor, omkring 50 stycken, varav en del reproducerades av rederiet och delades ut till agenter och anställda. Rederi Nordstjernan beställde ett 30-tal målningar av honom.
På den uppspända duken skissade han upp fartyg och vågrytm med kol och krita. Därefter gjorde han en undermålning i brunt och ockra. Han har målat omkring 700 fartygsmålningar, de flesta var namngivna, oftast fullriggare, men han målade också marina kompositioner och kustlandskap. Han var verksam ända till sin död, vid 85 års ålder.
Utställningar: på Höganäs museum 1956 och på Sjöhistoriska muséet i Stockholm 1969, samt en retrospektiv, minnesutställning på Höganäs Museum 1983.
Bild: Ett fartyg ur Johnson Line Rederiets flotta, 1955.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »