VIKTOR Reinhold FORSELL

VIKTOR Reinhold FORSELL
Bildkonstnär. Född i Sala 1846, död 1931 i Stockholmstrakten. Han studerade vid Konstakademien, därefter i Düsseldorf 1877, Paris, Antwerpen och London. Efter studietiden på Konstakademien ansågs han och Per Ekström vara de mest lovande bland de unga landskapsmålarna. Denna åsikt var åtminstone rådande bland deras kamrater. En av dem, A. M. Lindström, yttrade i ett brev till Carl Larsson från München 1872, på tal om Forssell, att han, ej hittills här sett något landskap, som kan jämföras med hans. Långa tider bodde han tillsammans med Per Ekström i ett lusthus vid Sickla, där de förde ett sorglöst liv, utan att överanstränga sig. Han reste ut i Europa 1877. Han levde därefter, hela sitt liv i hemlandet och har målat alla landsdelar från Skåne upp till Torne fjällbygd med lappläger och renhjordar. Han har målat sina landskap i ganska litet format, på ett fint och känsligt sätt.
Naturkänslan är äkta och utförandet vittnar om förfinad målarkultur. Hans målningar har ett visst släktskap med de danska målarnas behandling av små hörn av tillvaron i deras eget land, vid den tiden. Hans stockholmsmotiv från centrum, liksom från gamla Södermalms gator och malmgårdar och från utkanterna, från det Stockholm som gått, har både ett historiskt och måleriskt värde. Det finns ingen vald samling av dessa konstverk i någon av de offentliga samlingarna. Bland våra erkända konstnärer torde han vara den minst kända.
Representerad: med ett par vårlandskap i Nationalmuseum i Stockholm, samt med Strandparti från Visby och Torget i Vadstena i Göteborgs Konstmuseum.
Bild: Götgatan-Ölandsgatan, Södermalm i Stockholm 1891, olja.


Mer info om VIKTOR Reinhold FORSELL»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2020. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »