CARL BRANDT

CARL BRANDT
Bildkonstnär. Född som Karl August Svensson i Locketorp, Västergötland 14 februari 1871, 13 februari 1930 i Stockholm. Han målade landskapsmotiv, oftast i pastell, men han har även gjort oljemålningar. Carl Brandt var i all sin produktion genomgående en romantisk landskapsmålare. Det var både sommar - och vintermotiv med röda stugor bland höga slanka tallar vid en insjö, det var kustmotiv med klippor och skär, och det var fjällmotiv. Ofta visade han solnedgångar med orangefärgad himmel.
Karl August var son till skräddaregesällen Gustaf Svensson från Örebro och hans fru Anna Larsdotter-Svensson från Kumla. Familjen bodde en kort tid i Närkes Kil, men var från 1872 kyrkobokförda i Örebro. Karl August fick flera syskon av vilka några dog vid späd ålder. Han fick tidigt ta hand om sig själv och redan som tonåring var han målarlärling. Som 18-åring skaffade han en verkstad vid Vasatorget i Örebro och försörjde sig där som hantverksmålare, men han hade också börjat måla akvareller och pasteller som gav extra inkomster. Omkring 1890 tog han artistnamnet Carl Brandt, som sedan följde honom i kyrkböckerna hela livet. 1894 gifte han gifte sig med den två år äldre Ida Rudbeck. Hon kom från adlig familj vilket gjorde att även Carl hamnade i adelskalendern. 1898 tog paret ett 10 månader gammalt fosterbarn, Henny Eriksson, född av en ogift mor. Familjen flyttade till Törebodatrakten 1899 och till Filipstad 1901. Carl var nu en populär landskapsmålare och utförde bl.a. väggmålningar i olja i Stora Hotellets matsal i Örebro ca 1900. De förstördes senare av en brand. Paret bodde i Filipstad under nästan 9 år och Carl var mycket produktiv som konstnär. Han arbetade i pastell, akvarell och olja. Han anlitades också från 1904 av flera vykortsförlag som vykortskonstnär. Vykortsskrivandet hade under några år ökat enormt från ca en miljon kort 1897 och kulminerade 1902-03 med ca 38 miljoner kort per år. Han åstadkom under sitt liv mer än 200 motiv på vykort i många olika format.
Hustrun Ida avled 1910 och Carl flyttade från Filipstad till Stockholm, fosterbarnet Henny följde dock inte med. I Stockholm träffade han en 11 år yngre dam, kassörskan Axelina Karlsson-Söderberg. De gifte sig i slutet av 1910 och 1912 flyttade de från Stockholm till Riddersvik, nuvarande Hässelby Villastad. Från 1924 bebodde de en av glaskonstnären Simon Gate ritad villa med stor trädgård. Den ansågs vara den vackraste villan i Hässelby. Carl var road av Hässelbys försköning och trivsel och deltog i många lokala aktiviteter. Han utförde 1926 en stor tavla med vintermotiv som täcker stor del av en vägg i Hässelby Villastads biograflokal och ännu finns kvar.
Carl Brandt avled 13 februari 1930 i Stockholm av en gallstenssjukdom. Han begravdes på Norra Begravningsplatsen men gravstenen är numera borttagen. Änkan sålde huset i Hässelby och flyttade efter ett par år till Landskrona.
Offentlig utsmyckning: dekorativa arbeten i Stora hotellet i Örebro.
Bild: Vinterlandskap.


Mer info om CARL BRANDT»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2020. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »