ULF Peter Gustav TROTZIG

ULF Peter Gustav TROTZIG
Bildkonstnär, tecknare, grafiker, född 1925 i Föllinge, död 19 oktober 2013 i Lund. Jämtland. Han var son till en provinsialläkare och gifte sig 1949 med författarinnan Birgitta Trotzig, född Kjellén.
Han studerade vid Valand Konsthögskola i Göteborg. 1946-1951, där han de första åren studerade för Nils Nilsson och därefter för Endre Nemes,
1947 reste han till Frankrike för första gången och därefter flertaliga gånger, innan han och hans familj slår sig ner i Villiers-le Bel strax norr om Paris. 1969 flyttade han till Lund.
Han arbetar i abstrakt form med rytmisk organisering av bilden. I början var han fängslad av expressionismen i måleri som Munch, Modigliani och Matisse.
Ett motiv med badande kvinnor på en strand varierades i en lång serie målningar och ledde till ett, efter hand, allt mer abstrakt måleri. Den utvecklingen var fullbordad 1956. Då han återupptog måleriet efter några års grafikstudier. Han lät sig inspireras av de Staêl. och den informella konsten och med stöd av sina nyvunna erfarenheter i grafiken arbetade han sig mot en alltmer rytmisk organisering av bilderna. Rörelse och struktur.
Han har deltagit i många separat och samlingsutställningar i Sverige och utlandet.
Offentlig utsmyckning: stengodsrelief för Kristianstads Högre allmänna läroverk.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Moderna Muséet, Malmö Museum, Norrköpings och Kristianstads muséer, samt Museum of Modern Art N.Y. och British Museum London.


ULF Peter Gustav TROTZIG finns också på Svenskakonstnarer.se »

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2024. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »