NILS NILSSON

NILS NILSSON
Bildkonstnär, född 1901 i Annedal Göteborg, död där 1949. Han studerade till ciselör på Tekninska yrkesskolan i Malmö 1918-1919 Han kommer i kontakt med Jules Schyl och blir uppmuntrad till att bli konstnär. 1920-1922 studerar han för den åldrige Fredrik Krebs på Tekniska skolan i Lund. Vännen och bildkonstnärn Tage Hansson påverkar honom att fortsätta studierna på Valand i Göteborg 1922-1925. Han gör ett uppehåll under ett halvår då han befinner sig i Amsterdam och i Paris som elev på Academie Scandinave, Maison Watteau för Per Krogh. Han fortsätter studerandet på Valands konstskola 1926-1927 för Tor Bjurström. Han studerade även muralmåleri och etsning vid Konstakademierna i Köpenhamn och Stockholm. Han tillhörde den begåvade målargeneration som kom att gå under beteckningen göteborgskoloristerna. Hans människointresse var mera utpräglat än kamraternas, hans dekorativa begåvning och fallenhet för muralmåleri enastående. Av göteborgskoloristerna var han den, som först fick stora framgångar. Han målade figurkompositioner i interiör, naket och landskap. Han fick Ester Lindahls resestipendium 1933 och reser till Frankrike. Det finns en del landskapsmålningar, som han arbetat med från Carolles i Normandie. 1935 får han sitt stora genombrott på sin separatutställning på Svensk-Franska Konstgalleriet.
Han blev lärare-föreståndare vid Valands konstskola 1938-1947. 1942 representerar han Sverige på biennalen i Venedig tillsammans med Johan Johansson och Carl Kylberg.
Offentlig utsmyckning: fresk, Dansen, i flickläroverk i Göteborg samt fresk i Skanskvarns folkskola, fresken, Under bron, i det forna Turitzhuset. freskerna, Lek och allvar i Skanskvarns skola i Stockholm. Den är med sina 135 kvadratmeter en av Nordens största freskomålningar. Målningen stod klar våren 1949.
Han fick samtidigt beställning av en fresk till Folkets Hus i Göteborg, ett arbete som tyvärr inte blev av på grund av hans bortgång i december 1949.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Waldemarsudde, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Museum med ett femtiotal arbeten, Linköping, Bergen, Statens Museum för Kunst i Köpenhamn, Nasjonalgalleriet i Oslo och Ateneum, Helsingfors.
Deltog i bildande av Färg och Form 1933.
Ivald i Konstakademien 1939.
Nils Nilsson var 1940 en av stiftarna av konsttidskriften, Paletten och han tillhörde redaktionskommitén från starten till sin död.

Bild: Självporträtt med anemoner , 1933.


Mer info om NILS NILSSON»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2018. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »