GUNNAR von GEGERFELT

GUNNAR von GEGERFELT
Bildkonstnär, keramiker. Född i Laholm 1926. Bosatt i Järvsö. Han studerade på Konstfackskolan, Otte Skölds målarskola, Bjerke-Petersen målarskola och vid Konstakademien i Stockholms avdelning för monumental konst. Han arbetar med abstraherade landskap, interiörer och figurkompositioner, geometriserad form, ofta reducerad till plana ytor med ett spel mellan ljus och skugga, gärna med mycket små valörförskjutningar. Han söker färgens
och formens renhet och klarhet. Några resor till Grönland har gett impulser till skildringar av det arktiska ljuset och landskapets tidlöshet.
Utställningar: över hela landet, på Galleri Lucidor i Stockholm, Konstfrämjandet i Örebro, Vita huset i Uppsala, Gävle, Hudiksvall, Färila, Söderhamn, Bollnäs, Ånge, Norrköping, och Helsingborg, samt Ljusdals museum.
Offentlig utsmyckning: Jägarskolan Kiruna, Sparbanken i Edsbyn. Hudiksvalls Sjukhus, Gymnasieskolan i Ljusdal, Varuhuset Rubinen i Hofors, Hälsocentralen i Hudiksvall, Hälsocentralen i Edsbyn, Linnvasselv Kraftverk, Frostviken, samt Esso Motorhotell i Söderhamn.
Representerad: i muséer och statliga verk, Länsmuséet i Gävle, Statens Konstråd, Museum i Hudiksvall, Litografiupplagor till Konstfrämjandet, Stockholms Stadshus och Ljusdals kommun, Sveriges Riksdag. Konstfrämjandet, samt i ett flertal Kommuner och Landsting.
Han har författat handböcker i keramik, teckning och målning. Hans geologiska intressen har fått sin praktiska och konstnärliga användning i flera av hans naturstensmosaiker i offentlig miljö.
Bild: Gävlebild I, olja.


Mer info om GUNNAR von GEGERFELT»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »