Gunnar BRYNOLF WENNERBERG

Gunnar BRYNOLF WENNERBERG
Bildkonstnär. Född i Lidköping 1823, död i Göteborg 1894. Hans förste lärare tycks ha varit konstnären Uno Troili. 1850, vid 27 års ålder, reser han till Köpenhamn och stannar där ett år för att förkovra sig i teckning och målning. Därefter beger han sig till Düsseldorf. Hans bror Gunnar, hade fått ett stipendium för att studera estetik i Tyskland och Italien. De båda bröderna ger sig ut i världen fulla av förväntan och med glatt mod. De får pröva på att åka ångbåt från Köpenhamn till Stettin och därifrån vidtager en hisnande färd söderut med den nymodiga järnvägen. Man stannar i Berlin och Leipzig för att gå på muséer och konserter. Düsseldorfskolan är ju ett begrepp svensk konsthistoria och en rad svenska och norska konstnärer verkade inom den under 1850-talet. Han studerade hos professor C F Sohn på Konstakademien och tillägnade sig de senaste idéerna och teknikerna. Han målade porträtt, mytologiska ämnen och framför allt djurtavlor, särskilt med hästar. Efter några år är han tillbaka i Sverige och ger tillsammans med några kamrater ut ett teckningsalbum med den tidstypiska titeln: "Bilder ur svenska folklifvet", som tas emot väl. Han målar under vistelse i Lidköping porträtt av Torsten Rudenschöld och av sin far. Dessa ställdes ut 1856 på Konstakademien i Stockholm med en viss framgång och han fick sälja en del målningar. Detta gjorde det möjligt för honom att bege sig på en ny utlandsresa. Denna gång var det Paris som hägrade och hit kom han 1857. Han hyr en ateljé och blir elev till den dåtida berömdheten Thomas Couture, som målat ett fint porträtt av sin svenske elev. När han är där kommer hans gamle lärare Uno Troili på besök till Paris. Han återvänder till Sverige gifter sig och arrenderar en gård på Kålland där han bygger en ateljé.
Mellan 1860 och 1890 deltog han på flera utställningar på Konstakademien, men hans verk väckte ingen större uppmärksamhet. Han och hans familj levde länge lyckliga på sitt kära Djurgården, släkt och vänner fanns på nära håll och då och då kom uppskattade besök från stora världen. Idyllen vid Ullersund tog emellertid brutalt slut en sommardag 1889, då en våldsam brand totalförstörde gårdens huvudbyggnad. Några tavlor, en del släktklenoder och en flygel; den flygel som i dag finns nedpackad på Vänermuséet, lyckades man vräka ut genom ett fönster, allt annat brann inne. Som tur var omkom ingen människa. Branden var ett hårt slag för familjen, som tvingades flytta till Göteborg. Somrarna, fram till hans död 1894, tillbringades dock i en flygelbyggnad på Djurgården. Den konstnärliga skaparkraften var dock borta. Han blev inte av sin samtid uppskattad efter förtjänst, men han var en skicklig, självständig och tidstypisk konstnär.
Representerad: i Uppsala Universitetsbibliotek, samt på Muséet vid Konstakademien, Musikaliska Akademien och Vänermuséet.
Bild: Hästar på bete.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »