GUDRUN Lovisa KEY-ÅBERG

GUDRUN Lovisa KEY-ÅBERG
Bildkonstnär. Född 1925 i Grums. Död 1982 i Eksjö. Värmland. Autodidakt. Hennes efterlämnade verk skänktes av hennes man Sandro Key-Åberg till Eksjö museum. Hennes målningar tonar fram ur en helt personlig fantasi och föreställningsvärld. Symbolerna, tecknen, gurkor, taggar, vågor, älgar, är inte direkt tydbara. Hennes tavlor ser ut som en terapeutisk uttrycksprocess. Hennes skapande är ett oavbrutet förvandlande, naturligt och ofrånkomligt som en födelseprocess, smärtsamt kanske men självfallet. Bilderna är mycket klara, gärna brutalt tydliga.
Representerad: Moderna Muséet i Stockholm, Svenska Statens porträttsamling på Gripsholms slott, Bonniers porträttsamling i villa Manilla på Djurgården i Stockholm.
Bild: Akrylmålning 1978.

Under sina sista 23 år i livet hade Gudrun Key-Åberg ett sommarställe, Fridhem, i trakten av Silverdalen. Här tog hon den småländska naturen till sitt hjärta och brukade den i sin konst. Eksjö museum fick efter Gudruns död ta emot hela hennes konstnärliga kvarlåtenskap. I denna utställning visar vi ett urval av hennes målningar.
Gudrun Key-Åbergs formspråk är en mycket personlig sammansmältning av den konkreta konsten och den folkliga – här finns utrymme för både det geometriska och det organiska. Bildspråket är också mycket typiskt för sin tillkomsttid, under 1960- och 70-talen.


Mer info om GUDRUN Lovisa KEY-ÅBERG»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »