JONNY FORSSTRÖM

JONNY FORSSTRÖM
Bildkonstnär, skulptör, filmare. Född 24 mars 1944 i Möckleby på Öland.. Autodidakt. Målar i en helt nyskapande fantasifiguration i mycket starka färger. Det handlar för hans del om att bemästra och nå bortom sin tekniska skicklighet för att komma åt ett direkt och oförställt uttryck. När han lyckas med detta blir hans bilder, för att låna ett av hans favorituttryck, grymt primitiva. Från mitten på 60-talet och fram till idag har han med sitt hejdlösa, starka och roliga måleri förmedlat historier som svämmar över i färg- och berättarglädje. I hans bilder möts familjemedlemmar, vänner, änglar, exotiska djur, underliga primitiva varelser, figurer i förvandling, besjälade träd och natur i teatrala scenerier. Märkliga händelser, rörelser, gester och relationer bygger upp en energi, dramatik och förväntan i bilderna som gör dem öppna och gåtfulla.
Utställningar: 1990 startade Konsthallen Trollhättan sin verksamhet med utställningen Parafras Piero della Francesca av honom. Det börjar nästan alltid med en blyertsteckning. Han tecknar i flöden, helst på nätterna då censurens trösklar är låga, snabba bildannotationer på fem minuter.
Konsthallen Trollhättan och delar av Folkets Hus - Kulturhusets foajé visades måleri, teckningar, akvareller och keramikskulpturer 2006.
Bild: Figur och fågel. Olja på duk, 1986.


Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »