Augusta Lovisa JULIA BECK

Augusta Lovisa JULIA BECK
Bildkonstnär och kalligraf, född 1853 i Stockholm, död 1935 i Versailles. Hon var från Stockholm och gick på Konstakademin 1873 - 1878. 1881 flyttade hon till Frankrike och Grez där hon stannade, men hon bevarade en intim kontakt med Sverige.
Hon är känd för sina landskapsmålningar i vilka hon använde sparsamt med färg.
Hon målade stämningslandskap och porträtt.
1934 tilldelades hon Hederslegionen.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm.

Sven-Harrys Konstmuseum
Julia Beck
25 maj – 25 augusti 2013

Sommarens utställning ägnas Julia Becks konstnärskap. Embryot till utställningen (22 verk) visades på Zornmuseet i Mora 2012. När det blev känt att Sven-Harrys Konstmuseum skulle arrangera en utställning med Julia Becks verk i år har många för den stora publiken okända oljemålningar och akvareller hittats bland annat genom en efterlysning i Antik & Auktion.
Författaren och forskaren Kåa Wennberg har också varit Sven-Harrys behjälplig med att finna verk som tidigare aldrig ställts ut. Han har dessutom fått tillgång till Julia Becks brev 1930-35.
Allt detta sammanlagt medför att bilden av en konstnärs liv och konst har utökats och fördjupats. Julia Beck föddes 20 augusti 1853, 160 år senare står hennes konst i zenit. Hon var en av de många svenska konstnärer som åkte till Frankrike och Grez-sur-Loing.
Till skillnad från sina svenska målarkollegier stannade Julia Beck kvar i Frankrike livet ut med endast kortare nedslag i Sverige. Flera av de kvinnliga konstnärer som hon träffade i Frankrike återvände till hemlandet och i samband med giftermål slutade de måla. Julia Beck åkte i sällskap med bland annat Karin Bergö vars konstnärliga bana inskränktes avsevärt när hon gifte sig med Carl Larsson. Var det kanske därför Julia Beck valde att inte ingå äktenskap? Att vara kvinna och kunna leva på sitt måleri var ovanligt på denna tid.

Julia Beck är känd för sina känsligt målade verk där hon inte bara var starkt influerad av impressionisterna, hon var själv en impressionist. 1925 hade hon en stor utställning i Vaucresson – hon skriver själv – ” med hela 65 arbeten” (en av hennes största utställningar). När Sven-Harrys öppnar för Julia Beck kommer minst lika många verk att visas.Mer info om Augusta Lovisa JULIA BECK»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2018. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »