ANNA Charlotta Sofia CASPARSSON

ANNA Charlotta Sofia CASPARSSON
Bildkonstnär, pianist, brodös, född 1861 i Lövingsborg, Östergötland, död 1961 i Saltsjöbaden. Hon bodde största delen av sitt liv i Saltsjöbaden och umgicks med många betydande konstnärer, som Anders Zorn och Ernst Josephsson. Hon ställde ut 1945 och samma år visades hennes verk på utställningen, Nordiska konstnärinnor, på Liljevalchs. 1945 hade hon sin debututställning i Saltsjöbaden.
Hon ställde ut i 93-årsåldern tillsammans med Bengt Nordquist på Galleri Brinken 1954. Hon var förutom konstnärinna pianist och de musicerade ihop. Hon på piano och han på fiol. Hon var mor till konstnären Marja Casparsson, 1901- 1993.
Hon använde i sina arbeten ett bottenmaterial, vanligen av siden eller sammet och arbetade fram motiven med olikfärgade tygbitar, tofsar, spetsar, glaspärlor, snörmakerier, smycken och andra stoffer och någon gång med oljefärg. Motiven är ofta knutna till ett musikaliskt tema, ibland hämtade från sagan, Lille Prick stjäl guldlyktan och Tummelisa, gjord 1936.
Representerad: på Nationalmuseum och Moderna muséet i Stockholm, Röhnska muséet, samt muséerna i Norrköping, Jönköping och Sundsvall.

Bild: Broderi.


Mer info om ANNA Charlotta Sofia CASPARSSON»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2018. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »