AMANDA Carolina SIDWALL

AMANDA Carolina SIDWALL
Bildkonstnär. Född 1844 i Stockholm, död där 1892. Hon studerade vid Konstakademien, 1864 - 1871 som hade öppnat sin fruntimmersavdelning 1864 och 1874 reste hon till Paris och studerade på Académie Julian.
Hon fick sälja målningen Lappflicka och En blomsterflicka till den franska staten 1877, men hon uppmärksammade även här hemma i Sverige. Samma år fann Christoffer Eichhorn ett av henne utställt porträtt vara, ett av utställningens evenemang, som ägde bravur, själ och liv, frihet och djärvhet i tuschen, lysande färgbehandling, kraft i teckningen. Ett alltigenom solitt verk är hennes faders porträtt, som återkommit på ett par utställningar för ej länge sedan och som ej borde vara glömt. Det är en kärnfull karaktärsstudie, lugn och behärskad, stämd i grått, mjuk, bred och koloristiskt vacker. Piggt och lustigt karakteriserade damporträtt finnas av henne, ett självporträtt på Nationalmuseum och som ett kraftprov står hennes, Dalkulla, en bröstbild, målad med käckhet och kläm, mjukt, med full pensel, endast i kalla toner, grått, vitt och något svart, uttrycket är målat med slående säkerhet. Hon är mest känd för sina livligt tolkade genremotiv.
Representerad: Blomsterförsäljerska och Lappflicka, köpta till Luxemburgsmuséet, Paris. Självporträtt i Nationalmuseum i Stockholm , samt i Malmö Museum och Gävle museum.
Bild: Kvinna i tankar.


Mer info om AMANDA Carolina SIDWALL»

Om amanda

Lexikonett amanda, är en del av KULTUR1.se Sveriges Kulturnät Copyright © 2004-2019. KULTUR1.se Sveriges Kulturnät.
Läs mer om Lexikonett amanda »